Camilla Cederholm

Mrs Bighill Singers gör samtida gospel på svenska

Under våren har gospelgruppen Mrs Bighill Singers släppt sitt första fullängdsalbum. Skivan innehåller 14 spår, och nästa allt sjungs på svenska. Enda undantaget är bonusspåret Our Father, en engelsk version av introduktionslåten på skivan. När skivan snurrar gång på gång kommer den låten alltså två gånger efter varandra, vilket ibland blir lite förvirrande.

Heidi Storbackas sångargäng är duktiga sångare, och de sångtekniska färdigheterna märks tydligt på skivan Kom hem. Flera av låtarna är skrivna av Storbacka själv och med lite variation genom några sånger av Mikael Svarvar och mer traditionella andliga sånger blir det här ett välkommet gospelbidrag på svenska.

När jag först började lyssna tyckte jag inte riktigt om soundet. Mixningen är gjord med ett specifikt gospel-popsound i åtanke, och det gör att diskanten rätt ofta blir lite aggressiv i helhetsklangen. Men även om det tog lite tid att vänja sig vid det maxade uttrycket började jag efter hand tycka mer och mer om låtarna. Det här är genuin gospel med text på svenska, där de musikaliska uttrycken är samtida med oss, även om många av texterna har sitt ursprung långt tillbaka i tiden.

Jag tror att många gillar skivan, och det är trevligt att Svenskfinlands kristna musiker kommer samman med en så varierad stilkombination där budskapet talar till oss på modersmålet. Då kan man inte heller väja för formuleringarna, och det går inte riktigt att slölyssna. Texterna sjunker in och drabbar lyssnaren. Det är svårt för mig att välja ut ett favoritspår, eftersom låtarna kompletterar varandra så väl, men varje gång sången Trofasthet inleds blir jag glad. Ska man kritisera något är det snarast att skivan är väl kort, och möjligen hade en instrumentallåt kunnat förstärka och nyansera helheten ytterligare. Men vi får väl vänta på nästa skiva istället.